MVO

MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een uiting van betrokkenheid bij de maatschappij.

In 2012 hebben de huidige eigenaren het toenmalige Logies de Tabaksplant overgenomen en gerenoveerd naar Hotel de Tabaksplant.
Wij zijn er ons van bewust dat een hotelonderneming een impact kan hebben op de omgeving en op het milieu. Vanaf het eerste moment hebben wij actief maatregelen genomen om uitvoerig MVO beleid te voeren op een aantal vlakken.

Wij vinden het belangrijk om iets terug te geven aan de samenleving en zo aan de generatie die na ons komt.

Inkoop:
Fairtrade pleit voor een eerlijke handel tussen producenten en consumenten op basis van wederzijds respect, zodat alle betrokken partijen een gegarandeerde eerlijke prijs ontvangen voor hun producten/diensten.
Daarnaast kopen wij zoveel mogelijk onze vers producten in bij ondernemers in Amersfoort, wij zijn groot voorstanders om de bestedingen in onze regio te behouden.

Onder producten kunt u meer lezen over de keuze die hebben gemaakt.

Energie:
Tijdens de renovatie naar hotel zijn wij gestart met spaar- en ledlampen in het hotel te gebruiken en armaturen met bewegingsensoren. Wanneer er iets vervangen dient te worden zoals TV bijvoorbeeld, letten wij op het energielabel en kiezen waar mogelijk voor een energielabel A.

Samen:
Wij attenderen onze gasten op bijvoorbeeld hergebruik van handdoeken en het nut hiervan ten opzicht van ons milieu. Wij vragen ook geen onnodig licht e.d. te laten branden als de gast gaat genieten van alle mooie dingen die stad Amersfoort te bieden heeft.

Maar ook organiseren wij een elk jaar een nieuwjaarsborrel voor de directe buren en bedrijven om gezamenlijk elkaar te ontmoeten en nieuwe mensen in de buurt te verwelkomen. Een goed sociaal klimaat is belangrijk voor bedrijven en bewoners.
Tenslotte als je elkaar ook maar een beetje kent dan is een goedendag al snel een mooie groet.

Maatschappij:
Wij ondersteunen de initiatieven van Matchpoint als maatschappelijk ondernemer.
Wat is dat nu eigenlijk? Daarom een citaat van Matchpoint zelf:

"Hotel de Tabaksplant heeft oog voor haar omgeving, en zet zich hier graag voor in. Sinds 2013 is het hotel dan ook lid van Matchpoint, het netwerk voor maatschappelijk betrokken ondernemers in Amersfoort.

Zo biedt het hotel soms kosteloos vergaderruimte aan voor vrijwilligersorganisaties en zijn er 10 televisies geschonken aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Daarnaast was Hotel de Tabaksplant initiator van een bijzonder project ,waarbij 16 hotels kosteloos een hotelkamer met diner aanboden aan mensen die wel een steuntje in de rug konden gebruiken, zoals cliënten van de voedselbank in Amersfoort."

Ook in 2014 komen er ongetwijfeld weer maatschappelijke projecten op het pad van Hotel de Tabaksplant

Adith van Vuuren
Intermediair Betrokken Ondernemen Matchpoint.

Daarnaast zijn wij betrokken bij diverse projecten in Amersfoort en omgeving en proberen deze initiatieven te ondersteuenen. Dit doen wij door de inzet van expertise en menskracht. Bijvoorbeeld, het meest recentelijke, onze deelname aan de G1000 Amersfoort.
 

Producten:

Goed genieten
Bij het ontbijt geniet u dan ook van MVO verantwoorde keuze zonder in te leveren op smaak. 
Wij hebben gekozen voor hygiënische mini-verpakkingen van Koninklijke de Ruijter. In het verleden al veel in het nieuws geweest maar nog steeds actueel is de wisselwerking tussen cacao-boeren en de grote inkopers. Door UTZ Certified programma van Koninklijke de Ruijter producten vergroten/helpen wij mee aan de kennis bij de cacao-boeren en dit brengt betere oogsten en voor hen dus ook een beter bestaan.

Onze jam, marmelade en honing
Boeren moeten denken op lange termijn, lijden slechte jaren met genade, in ruil voor een betere jaren met overvloedige oogsten. De beste Engels vruchten die langzaam gerijpt in de warmte van het landschap van Essex bij Tiptree worden gebruikt in de jam,marmelade die wij u bij het ontbijt in mono-verpakkingen serveren. In een glazen potje wel te verstaan want dit is recyclebaar.

MVO is net zo belangrijk als uitstekende smaak en uitmuntende kwaliteit
Daarom bestellen wij onze mini verpakkingen jam, marmelade en honing bij Tiptree. Een bedrijf in Essex waar duidelijk een verbinding is met de omgeving. Zo wordt er door Tiptree veel aanverwant werk uitbesteed aan omliggende bedrijven en zijn actief betrokken bij werkgelegenheid en de opbouw van de economie. Tevens werken zij volgens het principe LEAF (Linking the Environment and Farming) en hebben zij een voorbeeld functie binnen hun eigen vakgebied.

De koffie die wij vers voor u zetten is afkomstig van koffiebranderij Peeze.
Peeze is de enige Nederlandse koffiebranderij die 100% gecertificeerde Arabica koffie levert. Ze hebben er bewust voor gekozen om enkel nog gecertificeerde koffiebonen in te kopen, te branden en te verkopen. Alle koffie van Peeze draagt het Max Havelaar-keurmerk, het BIO-keurmerk of het Rainforest Alliance-keurmerk.
Dit branden doen ze volledig klimaatneutraal. Al jaren reduceert Peeze de CO2 uitstoot tot een minimum. Met de Fairtrade melanges maken ze bovendien een extra stap door de CO2 voor de hele koffieketen te berekenen tot aan de klant. Die uitstoot reduceert Peeze waar mogelijk en de restuitstoot compenseren ze met projecten bij de koffieboeren in Ethiopië. Het resultaat is Klimaatneutrale Fairtrade koffie.

Ook het aankomende jaar gaan wij wederom kijken hoe wij ons ondernemerschap kunnen combineren met een positieve bijdrage aan mens, maatschappij en milieu.